Tomas Gustafsson


From the Blog


Tomas Gustafsson

Tomas Gustafsson är en legendarisk skridskoåkare och den svensk som genom tiderna tveklöst nått störst framgångar inom sporten. I OS i Seoul i Sydkorea 1988 lyckades han med bragden att ta inte mindre än två OS-guld.  Att lyckas ta två guldmedaljer i samma OS är en bedrift som få har lyckats med och det gör Tomas Gustafsson till en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän någonsin.

Började i Eskilstuna

Efter att ha fötts i Katrineholm växte Gustafsson upp i den sörmländska staden Eskilstuna. Det var där som intresset för skridskor startade. På isstadion togs de första stapplande stegen mot hans framgångsrika karriär och där finns också en staty till hans ära. Hans framgångar fick en stor del av befolkningen att sitta som klistrade framför Tv:n när det var dags för honom att tävla.

Vann junior-VM

Som 19-åring tog Gustafsson guld i junior-VM i Grenoble i Frankrike. Året efter hamnade han på en fjärdeplats i senior-VM, inte någon dålig placering för en kille på blott 20 år som ställs inför världseliten på skridskor. Redan en månad senare kom han på en sjundeplats i sitt första OS, distansen var 1500 meter. Samma säsong försvarade han även sitt guld i junior-VM. Nu började Tomas Gustafsson verkligen att bli en aktör att räkna med inom den internationella skridsko-eliten.

Världsrekord som står sig

Bara något år senare, 1982 var det dags för Gustafsson att lyckas ta världsrekord på 10 000 meter i Oslo. Det blev det sista världsrekordet på den distansen utomhus och för sin insats belönades Gustafsson med det prestigefyllda priset, skridskovärldens egen Oscar, Oscar Mathisens pris.

OS-guld i Sarajevo

Två år senare vad det dags för OS i Sarajevo där han lyckades slå ryssen Igor Malkov med två hundradelar och tog guld på distansen 5 000 meter. På distansen 10 000 meter fick Gustafsson se sig slagen av densamme med endast fem hundradelars marginal. Igor Malkov var Gustafssons största konkurrent och efter att Malkov slutade innan OS i Seoul 1998 kunde inget stoppa Gustafsson från att ta två guldmedaljer i samma OS.

Svårigheter

Tiden mellan OS i Sarajevo 1984 och OS i Seoul 1988 kantades av svårigheter och motgångar för Gustafsson. Under den perioden kämpade han med en komplicerad knäoperation med lång återhämtning. Han drabbades även av en långvarig hjärnhinneinflammation som påverkade hans hälsa. Samtidigt drabbades han av sorg i form av att förlora sin pappa i en allt för tidig död. Motgångarna skulle dock inte påverka hans resultat i det OS som skulle bli hans största prestation någonsin.

Bragdguld

Efter att hans största konkurrent Igor Malkov lämnat sporten var Gustafsson största konkurrenter inför OS holländaren Leo Visser och österrikaren Michael Hadschieff. Finalen på distansen 5 000 meter blev en riktig rysare. Med endast 400 meter kvar låg Gustafsson efter Visser med åtta hundradelar. Ett helt otroligt sista varv gjorde att Gustafsson lyckades ta hem guldet med tre tiondelars marginal. Några dagar senare i samma OS lyckades han både ta guld och slå världsrekord på distansen 10 000 meter. För detta belönades han med Svenska Dagbladets Bragdguld.

Utslagen ur Mästarnas Mästare

Idag bor Tomas Gustafsson i Uppsala och är gift med Elisabeth Gustafsson som är curlingspelare. Han syntes senast i Mästarnas Mästare 2010 där han tyvärr fick se sig slagen av Patrick Sjöberg i nattduellen.

Utslagen ur Mästarnas Mästare