Skridskosportens historia


From the Blog


Skridskosportens historia

Att åka skridskor är något som människan har ägnat sig åt under tusentals år. De äldsta skridskorna har hittats i nuvarande Holland och är daterade till att vara 20 000 år gamla. På den tiden var skridskon ett transportmedel, ett sätt att ta sig fram på frusna sjöar och kanaler. Användandet av skridskor utvecklades senare i Norden på grund av det kalla klimatet som tillät skridskoåkning under en stor del av året. Engelska forskare hävdar att skridskon uppfanns i Finland för cirka 4 000 år sen så man kan säga att skridskons ursprung är något omtvistat. Ett faktum är dock att Holland är en stor skridskonation och har genom åren fått fram många framgångsrika skridskoåkare.

Skridskor av ben

De skridskor som började användas av människan var gjorda av ben och läder från djur. En analys av de 4 000 år gamla skridskor som hittades i Finland visar att de gick att få upp i en hastighet av 8 kilometer i timmen. Att jämföra med dagens moderna tävlingsskridskor som lätt kommer upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen. En teori om att det är just Finland som uppfann skridskon är att det landet kallas för De tusen sjöarnas land och att människor uppfann ett sätt att snabbt kunna ta sig över en frusen sjö. Med tiden så blev skridskoåkande inte bara ett sätt att transportera sig utan det blev även ett nöje för de välbärgade. Under 1600-talet kunde man se europeiska kungligheter roa sig med skridskoåkning. Befolkningen följde efter och snart var skridskoåkningen ett populärt folknöje. I och med att antalet utövare växte började det även växa fram ett intresse för att åka fort och tävla i snabbhet.

Tävlandet börjar

Redan på 1700-talet hölls den första kända skridskotävlingen i England. Detta är den först dokumenterade tävlingen även om det är rimligt att tro att tävlingar hållits i Europa redan tidigare. Under 1800-talet växer sporten allt mer och tävlingar hålls på flera olika håll, till exempel i Norge och Holland. Nu hålls också den första tävlingen för kvinnliga deltagare. 1863 bildas Götheborgs Skridskoklubb men det är först cirka två decennier senare som den första skridskotävlingen hålls i Sverige på Djurgårdsbrunnsviken. Den arrangeras av Stockholms Roddförening. Under slutet av 1800-talet hålls flera tävlingar i Sverige och 1889 hålls det första världsmästerskapet i Holland. Det är också då som banan med två raksidor och två kurvor får den form som den har kvar än idag.

Holland dominerar

I den moderna skridskosporten har Holland länge dominerat så det ligger nog mycket i att världens första skridsko hittades just där. Norge har även de haft ett flertal framgångsrika åkare. En av de mest framgångsrika har dock varit amerikanen Eric Heiden som 1980 vann hela fem OS-guld vid ett och samma OS. Då var han bäst inom samtliga distanser. Tyskland och Kanada är två andra nationer där skridsko är en populär sport. I Sverige har just hastighetsåkning med skridsko aldrig varit någon jättestor sport men vi har ändå haft en del framgångsrika åkare genom åren. Johan Röjler var mycket framgångsrik som junior och tog till exempel världsrekord på distansen 5 000 meter.