Skridskosport utanför Europa


From the Blog


Skridskosport utanför Europa

Skridskosport utanför Europa

Skridskosport är en samling sporter som innefattar, som namnet antyder sport på skidskor där man ibland väljer att bortse hockey och bandy men i denna artikel kommer dem två sporterna att vara med. Skridskosporter är väldigt stort i Europa men också i övriga världen, inte minst i Nordamerika och denna artikel kommer att handla om just skridskosport utanför Europas gränser.

Vintersport är stort i många länder

Vintersporter är stort i större delen av världen där Europa, Nordamerika och Asien ligger främst. Naturligtvis finns det en rad olika anledningar som tradition, klimat men också infrastruktur. Nordamerika med USA och Kanada i spetsen är två av världens mest framgångsrika idrottsnationer när det kommer till vintersport och länderna är bland dem allra bästa inom hockey i världen. Båda länderna har två av världens främsta klubblag men också landslag där det är en ständig rivalitet mellan USA och Kanada om vem som är bäst i hockey. Hastighetsåkning på skridskor är en sport som också kallas skidlöpning där man ska nå i mål på kortast möjliga tid.

Skridskor är stort i Asien

Vintersport är stort i många länder

Sporten är populär i Europa men även här är sporten stor i både Kanada och USA. En annan stor nation inom skidskor är Japan där man har flera stora namn, som exempelvis Hiroyasu Shimizu som har tagit flera OS-guld inom skridskotävlingar. Japan har även fostrat andra duktiga idrottare och då främst inom konståkning eller hastighetsåkning på skidskor och det gäller på dam och herrsidan. Kina är ytterligare ett asiatiskt land där skridskosport är populärt och främst konståkning. Sydkorea är ett annat asiatiskt land där just konståkning är en populär sport både bland män och kvinnor och just Sydkorea har flera olika OS-medaljer i sitt bagage.

Skridskor är stort i Asien

I Sydkorea och Japan är även hastighetsåkning på skidor stort där främst damerna har rönt stora framgångar där man har tagit flera världsrekord som bland annat skridskoåkerskan Lee Sang-Hwa satte i Calgary, Kanada 2013. Tidigare i artikeln togs det upp att USA och Kanada är världsledande inom hockey men faktum är att ishockey är riktigt stor sport i Asien och främst i Ostasien där länder som Kina, Japan, Ryssland och Sydkorea ligger i topp.

Dessa länder skapade säsongen 2003/2004 även en internationell asiatisk hockeyliga, Asia League Ice Hockey som är idag en liga att räkna med och denna liga är en produkt av den tidigare japanska ligan, Japan Ice Hockey League som var den dominerande faktorn inom hockey i öst. Den asiatiska ligan är hem åt både inhemska men också utländska spelare och flera stora namn inom exempelvis NHL eller europeiska ligor har valt att spela för Asia League Ice Hockey. Japan har varit den dominerande faktorn där laget har flest antal klubbar och flest vinster tät följt av Kina och Sydkorea. Ryssland har en egen inhemsk liga varför det finns så få ryska lag med ska tillägas.

Sporter där skidskon är i fokus må vara stort i Europa men faktum är att det finns en rad olika skridskosport världen över där intresset är minst lika stort och främst på amatörnivå.