Skridskobanor skapade av naturen


From the Blog


Skridskobanor skapade av naturen

När man tänker på ordet skridskobana tänker man kanske först och främst på en bana av konstis som är anlagd i en ishall. Då kan det vara intressant att veta att det även finns skridskobanor som är skapade av naturen. Av naturliga själ finns dessa naturens egna skridskobanor i länder med kallare klimat. Nämligen Kanada, Kina, Österrike och Schweiz.

Rideaukanalen i Ottawa

Den naturliga skridskobana som räknas som världens längsta är den som finns i Kanadas huvudstad Ottawa. Den närmast åtta kilometer långa kanalen är idag en del av ett världsarv. Den invigdes 1832 och är det äldsta kanalsystemet i hela Nordamerika som fortfarande är i drift. Kanalen går tvärs genom Ottawa och förbinder staden vid Ottawasjön med staden Kingston som ligger vid Ontariosjön. Rideau Canal eller Rideau Waterway som den heter i Kanada kantas av äldre byggnader som är mycket välbevarade. Vintertid när kanalen fryser plogas en 7,8 km lång skridskobana fram. Längden motsvarar 90 stycken olympiska arenor vilket gör banan till världens längsta. Den är inte bara lång utan också mycket vacker. Efter kanalens kant finns restauranger och kaféer som serverar varm choklad och ”bäversvansar” som har stora likheter med våra kanelbullar.

Rideaukanalen i Ottawa

Weissensee i Österrike

Den som vill åka skridskor fort eller bara titta på när andra åker fort på skridskor kan bege sig till Wessensee i Österrike. Det är en glaciärsjö som ligger belägen cirka 900 meter över havet. Här hålls varje år ett par stora skridskotävlingar. Både i hastighet och i långfärdsskridskor. Den unika miljön och den fina isen gör att sjön varje år lockar till sig skridskoåkare från hela världen. Bland annat ordnas KPN Grand Prix som är ett skridskomaraton som arrangeras på olika naturisar i Europa, bland annat Weissensee och Luleå.

Shichahai i Peking

Shichahai är ett ett vackert naturområde i Peking, Kina. De tre sjöarna i området blir på vintern populära skridskobanor som utnyttjas flitigt av så väl lokalbefolkningen som turister. De tre sjöarna heter Qianhai (Främre sjön), Houhai (Bakre sjön) och Xihai (Västra sjön). Sjöarna förbinds med kanaler så det går att åka skridskor mellan dem. Precis intill finns många historiska byggnader, bland annat den Förbjudna staden. I närheten har också Kinas regering sina residens. Från början var sjöarna konstgjorda och fungerade som en slags vattenreserv åt staden. Vintertid är det fint att ta en skridskotur och sen ta en fika eller kopp te i någon av de restauranger och tehus som kantar sjöarna.

Zermatt, Schweiz

Den lilla byn belägen på 1500 meters höjd är kanske mest känd för sin skidåkning. Faktum är att du kan även åka skridskor här på en alpsjö. Det blir en trevlig skridskotur med hänförande utsikt över Alperna. Runt byn finns flera av Alpernas högsta toppar, till exempel Monte Rosa på 4 600 meter över havet vilket gör den till Alpernas näst högsta berg. Från byn har du även utsikt över Matterhorn som anses vara världens vackraste berg. Det är det berg du ser avbildat på Toblerones förpackningar. I byn finns cirka 5 000 bofasta men även mer än 15 000 sovplatser på hotell, stugor och lägenheter. Zermatt är även känd för att vara hemby till den före detta ABBA-medlemmen Anni-Frid Lyngstad.

Zermatt, Schweiz