Skike – kör rullskridskor i terrängen


From the Blog


Skike – kör rullskridskor i terrängen

Om du aldrig har hört talas om Skike är det dags att spetsa öron och ögon lite extra och läsa vidare. Särskilt om du tillhör dem som ibland har svurit över att det är mer eller mindre omöjligt att köra rullskidor på grusvägar och skogsstigar. Asfalt är ett bra men hårt underlag för kroppen och då kan det vara skönt att veta om att det finns alternativ som ger liknande träning som rullskidor eller inlines hade gjort. Den lösningen heter Skike och tar sig fram överallt där underlaget är hårt och kompakt.

Skikes historia

Österrikaren Otto Eder hade länge funderat på idén som skulle mynna ut i en lösning som liknade den befintliga längdskidåkningen. Lösningarna som fanns fungerade bra på asfaltsvägar men var farliga eftersom de inte hade någon broms och de var även totalt olämpliga för terräng. 1997 knäckte Eder den idé han så länge hade eftersökt och började experimentera med luftfyllda hjul som var större än de som satt på ordinarie längdskidor och som klarade av sämre underlag. Grundidén var klar och de första stegen i utvecklingen för dagens Skike kunde börja. Nästa utmaning på vägen var att hitta en fungerande lösning till broms. Eder började experimentera med en vanlig cykelbroms men bromsens fälg var liten och blev snabbt överhettad. Tillbaka vid ritbordet utvecklade Eder bromskonceptet så att bromsen slog till när åkaren tryckte tillbaka underbenen. Lösningen var enkel att konstruera och fungerade helt perfekt när de provade bromsarna i praktiken. När alla detaljer var på plats tog Eder tag i det bitvis komplicerade och energikrävande arbetet med varumärkesskydd och patentregistreringar. När det var klart släppte man fyra modeller med namnen Mountainscafe, M-hjul, Skatebike och Skike. Det sistnämnda som en är kombination av orden bike och skate, fick bli namnet till varumärket. Tack vare kombinationen av luftfyllda däck, en robust ramkonstruktion, ett effektivt bromssystem och individuella justeringsmöjligheter är Skike ett överlägset alternativ för den som vill köra på varierande underlag.

Vad behöver man för att köra Skike?

Det du behöver för att komma igång med Skike är:

·         Ett par Skikes

·         Hjälm och skydd

·         Stavar

·         Valfria skor, dina ordinarie träningsskor fungerar bra

·         En pump eller kompressor som klarar 8 bar

Du behöver alltså inte så mycket utrustning och om du åker inlines, rullskidor eller cyklar har du redan mycket av den skyddsutrustning som du behöver hemma. Skike är dessutom en unisex-produkt som lätt går att anpassa till olika skostorlekar. Nybörjare rekommenderas att använda en sko som är högre än vristen, t.ex., en hög och lätt vandringssko, för att få mer stabilitet och en bättre säkerhet i början. Eftersom det mesta i inställningsväg går att justera på ett par Skike behöver du inte var orolig för att inte hitta ett par som du inte får en bekväm åkning på.

Undvik slitage på kroppen

Skike är en relativt skonsam träningsform för kroppen och tränar i princip hela kroppen. De luftfyllda hjulen dämpar stötar även i terräng vilket gör att det är en skonsam träningsform för lederna. Ta gärna hjälp med att ställa in utrustningen så att den passar dig, inte minst för att få en bekväm åkning och undvika onödiga belastningsskador. Till skatekörning ska du ha stavar vars längd är 90 % av din kroppslängd och till klassisk åkning är det 84–85 % av kroppslängden som gäller.

Undvik slitage på kroppen