Rullskridskor


From the Blog


Rullskridskor

Skridskor med hjul har en historia med över 300 år på nacken. Det finns idag en rad olika utföranden och modeller av rullskridskor och det har även utvecklats olika sporter där de används. De har även blivit en del av mångas dagliga träning. Att åka rullskridskor är också ett populärt nöje bland barn. Här ska vi berätta lite mer om rullskridskon historia och utveckling.

Började på 1700-talet

Det första kända paret rullskridskor satt på en man vid namn Joseph Merlin från Belgien. Till en maskeradbal spikade han fast trärullar under sina skor för att efterlikna ett par skridskor. Rullskridskon var född och den första modellen var av typen inlines med alla hjul i en rad för att likna en skridskoskena. 1819 var det en annan herre, Monsieur Petibledin som tog patent på rullskridskon, också denna var av modellen inlines. Problemet var bara att det var mycket svårt att svänga och modellen utvecklades senare av James Plimpton i USA som konstruerade den första modellen med rörliga hjul så att det skulle vara lättare att svänga. Senare under 1800-talet öppnades det upp allt fler arenor för rullskridskor och sporten började få allt fler anhängare.

Hjul i par blir hjul på rad

Under 1900-talet utvecklades en annan modell av skridskon. Där de fyra hjulen satt i två par bredvid varandra. Bromsade gjorde man med ett femte gummihjul som satt fastmonterat längst fram. Det kunde också användas till att ta fart med. Precis som konståkare använder taggarna till att ta fart. Den här typen av modell var den mest populära fram till 1980-talet då två bröder i USA, Scott och Brennan Olsen, återuppfann inlines-modellen. De tänkte först att den modellen som liknade en vanlig skridsko skulle kunna användas av hockeyspelare till att träna på sommaren. När de upptäckte att många började använda dem bara till att nöjesåka började de tillverka och marknadsföra dem till den breda massan. Succén var fullständig och under 90-talet växte trenden att åka inlines allt mer. Från början kallades alla typer av inlines för Rollerblades eftersom att det var det första märket och länge den enda tillverkaren av inlines. Numera används ordet inlines som syftar på att alla hjulen ligger i en linje. Att åka inlines har sen dess utvecklats till flera olika sporter som innefattar hastighetsåkning och åkning på skateboardramper med olika hopp och tricks.

Rollerderby

Rollerderby är en underhållande sport där två lag försöker att ta poäng genom att passera varandra. Lagen åker rullskridskor runt en oval bana och en av lagmedlemmarna har rollen som så kallad jammer. Jammern får sen poäng för varje spelare ur motståndarlaget som den lyckas passera. Motståndarlagets spelare ska då försöka blockera jammern samtidigt som de ska hjälpa sin egen jammer att passera det andra lagets spelare. Detta är en tuff sport med mycket kroppskontakt. Den utvecklades på 1930-talet i USA som underhållning och på den tiden tävlade både kvinnliga och manliga lag. På 1970-talet dog sporten ut och låg sen i glömska i nästan 30 år. På 2000-talet tog några nostalgiker upp sporten igen och sen dess har den spridit sig över världen och blir allt mer populär. Idag är det mest kvinnor som utövar sporten.