Regler inom ishockey


From the Blog


Regler inom ishockey

Ishockey är en sport som finns i många länder. Syftet med spelet är att man ska skjuta in pucken i motståndarens mål och det lag med flest mål i slutet av matchen vinner. En match är tre perioder på 20 minuter med 15 minuters paus mellan, efter varje period byter lagen planhalva. Varje lag har rätt till 30 sekunders timeout för att kunna diskutera taktik.  Hockeyrinken är 60*25-30 meter och skyddas av en 160-200 cm sarg för att skydda mot flygande puckar.

Lagen

Ishockey spelas av två lag och i vardera lagen är det en målvakt och fem utespelare. På bänken finns det även avbytare och bytena sker oftast i kedjor. En kedja består av en centerforward, en högerforward, en vänsterforward och två backar. Alla spelare måste bära hjälm. Målvakten bär mer skydd än utespelarna då chansen att denne får flygande puckar på sig är större.

Spelet

En hockeymatch börjar med en tekning. En spelare från varje lag står i mitten på planen och pucken släpps ner, det gäller då för vardera spelaren att försöka skjuta ner pucken till sitt lag för att få övertag av spelet och samarbeta för att få in pucken i motståndarens lag. Pucken måste alltid vara i rörelse och spelet stoppas om pucken inte spelas framåt. Om pucken skulle flyga över sargen eller om någon spelare gör någonting som inte är tillåtet pausas tiden och ett nytt nedsläpp påbörjas av motståndarlaget. En hockeyplan har nio nedsläppspunkter och man väljer den zon som är närmast där incidenten skedde. En nedsläppspunk är markerat med rött förutom den i mitten som är blå.
Vid båda målen finns en blå så kallad målgård där det är tillåtet för målvakten att ta i pucken med händerna. En utespelare får åka igenom målgården så länge han/hon inte stör spelets gång eller knuffar målvakten, då kan denne utvisas. En utvisning kan variera från 2 till 10 minuter beroende på vad spelaren har gjort. Om det blir mål vid en 2 minuters utvisning avbryts denna och motståndarlaget får ta in sin spelare igen.
Om det står lika mellan lagen efter tre perioder blir det övertid, en så kallad “sudden death”. Detta spelas med 4 utespelare och en målvakt och det är då laget som gör första målet som vinner. Om ingen av lagen lyckas göra ett mål avgörs matchen på straffar och lagen får då tre skott var.

Vad är tillåtet i en hockeymatch?

Det är tillåtet med kroppstacklingar så länge detta görs mot den som har pucken. Precis som i fotboll så är det inte tillåtet med offside i ishockey. Det betyder att pucken måste vara innanför anfallszonen innan en spelare från motståndarlaget tar sig in dit. Detta är för att motståndarna inte ska kunna vänta på pucken innanför anfallszonen.
Om man skjuter pucken från sin egen planhalva till sargen bakom motståndarlaget döms detta till icing och spelet stoppas och det blir tekning. Om pucken däremot gå i mål eller nuddar en motståndare innan den passerar mållinjen döms detta inte som icing.
Det är tillåtet att ta ut målvakten för att släppa in en till utespelare, detta görs ofta om ett lag ligger under när spelet närmar sig sitt slut.

 

Inne på Swehockey kan du läsa mer om lag, tävlingar och annan information om hockey.