Peter Forsberg


From the Blog


Peter Forsberg

Det är många som vill göra gällande att Peter Forsberg är en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna och det är svårt att säga emot det. Ett facit bestående av två OS-guld, två VM-guld och två vinster i Stanley Cup tillsammans med ett flertal individuella utmärkelser som exempelvis Elitseriens bästa spelare, Guldpucken, Calder Trophy och Hart Trophy talar sitt tydliga språk. Forsberg hade absolut mer kvar att ge som spelare när stora skadeproblem och ett flertal operationer av en fot satte stopp för karriären 2011. När han avslutade sin karriär hissades hans matchtröja upp i Pepsi Center och därmed var nummer 21 i Colorado Avalanche pensionerat.

Uppväxten i Örnsköldsvik och första åren i NHL


Peter Forsberg är son till Gudrun och Kent Forsberg och växte upp i Örnsköldsvik. Han började åka skridskor när han var fem år gammal och var även aktiv inom längdskidåkning, fotboll och friidrott innan han satsade full ut på ishockeyn. Forsberg debuterade i Modo Hockeys A-lag i Allsvenskan 1990, när han var 16 år. Samma år spelade han även sin första match i elitserien, en bortamatch mot HV71. Bara ett år senare var han nummer sex i Philadelphia Flyers NHL-draft men hann inte spela en enda match innan han tillsammans med fem andra spelare, några förstaval i draften och en pengasumma byttes mot Eric Lindros. Redan som rookie utmärkte sig Forsberg som en produktiv spelare med en rad assist. Innan säsongen 1995/1996 började flyttade Nordiques till Denver och bytte namn till Colorado Avalanche. Våren 1996 tog Colorado hem sin första Stanley Cup-seger och den 22-årige Peter Forsberg utmärkte sig genom att göra tre mål inom tio minuter och blev den yngsta medlemmen i Trippelguldklubben.

Skadeproblemen börjar


Peter Forsbergs NHL-karriär var framgångsrik och bjöd på många sportögonblick. Dessvärre var karriären även kantad av längre improduktiva perioder till följd av skador. Hjärnskakningar hör mer eller till idrotten men utöver det drabbades Forsberg även av en axel som hoppade ur led vid flera tillfällen, spräckt mjälte under en slutspelsmatch mot Los Angeles Kings och inte minst fotskadan som till att börja med höll honom bort från OS 2002. Säsongen efter var troligen hans bästa i NHL med 29 mål, 77 assists och 106 poäng. Men skadeproblemen fortsatte och säsongen 2004/2005 var Peter Forsberg tillbaka i Modo, eftersom det var lockout i NHL Flera svenska NHL-stjärnor spelade i Elitserien av samma anledning som Forsberg men det var Forsberg som sågs som den största spelarprofilen. Tillbaka i NHL efter lockouten spelade Forsberg i Philadelphia Flyers, den klubb som draftade honom som rookie. Efter några knackiga säsonger med klubbyte till först Nashville Predators och sedan Colorado Avalanche, med en fotskada om inte helt ville läka ut, bestämde sig Forsberg för att spela i Modo säsongen 2009/2010. Ett år senare 2011 meddelade Colorado Avalanche att Forsberg återigen skulle spela för dem men det blev inte mer än två matcher innan Peter Forsberg meddelade att han avslutade sin karriär helt. Han uppgav då att det enda sättet att ta reda på om kroppen höll för det påfrestande NHL-spelet var att spela ihop med NHL-spelare.