Mats Sundin – an av världens största ishockeyspelare


From the Blog


Mats Sundin – an av världens största ishockeyspelare

En av våra största ishockeyspelare genom tiderna här i Sverige är även en av världens mest framgångsrika. Under sin tid som spelare i tre olika lag i NHL slog han flera rekord varav en del står sig fortfarande. Han fick även en plats i hockeyns Hall of Fame. Med det svenska landslaget Tre Kronor tog han flera medaljer i internationella mästerskap. Idag lever han ett aktivt liv där hockeyn fortfarande har en stor plats i hjärtat. Allt började i ishallen i Sollentuna.

TV-pucken

Sundin föddes 1971 i Bromma men flyttade snart till Sollentuna där han växte upp. Sin hockeykarriär började han i Edsbergs IF som numera heter Sollentuna HC. Många timmar spenderades på Sollentunavallen och redan som ung ansågs han mycket lovande och värvades över till den större klubben Djurgården som hade sitt A-lag i Elitserien. Med Djurgården tog Sundin sen hem sitt första stora mästerskap, TV-pucken och bara några år senare gjorde han sin debut i Elitserien. Det blev dock bara en säsong i den svenska proffsligan innan han blev draftad av den kanadensiska klubben Quebec Nordiques där han blev den yngste svensk någonsin att göra mål i NHL, nitton år gammal. Efter sin första säsong i NHL hade han gjort 23 mål på 80 matcher.

Vidare till Toronto

Efter fyra framgångsrika säsonger i Quebec blev Sundin förflyttad till Toronto Maple Leafs. Säsongen 94/95 utbröt en lockout i NHL och flera av de svenska spelarna kom hem för att istället spela i Elitserien. Även Sundin gjorde så och spelade den säsongen med sin gamla klubb Djurgården. Nästa säsong var konflikten löst och Sundin var åter tillbaka i Toronto. Där slog han rekord som en av klubbens bästa spelare genom tiderna och han fick erbjudandet att bli lagkapten. Något han efter viss vånda tackade ja till. Hans tröjnummer, 13, pensionerades senare av klubben som ett sätt att hedra en av sina mest framgångsrika spelare. 2012 fick Sundin se den hissas upp i taket på Air Canada Center när han valdes in i Hall of Fame.

Mats Sundin

Pensionen

Redan under säsongen 2008 gick rykten om att Mats Sundin skulle pensionera sig från hockeyn men först i september 2009 kom det slutgiltiga beskedet att han la skridskorna på hyllan för gott. I alla fall som professionell spelare. Då hade han gift sig med sin stora kärlek Josephine Johansson cirka en månad tidigare och de planerade nu för en framtid tillsammans i Sverige.

Engagerad i barn och unga

Trots att Sundin numera kan kalla sig pensionär har han på inget sätt börjat ta det lugnt. Idag jobbar han med många projekt och han är extra driven av att hjälpa barn och ungdomar. Han har bland annat varit ambassadör för Barncancerfonden och hjälpt till att samla in mycket pengar. I sin gamla klubb Sollentuna HC har han varit med i ett projekt för nyanlända ungdomar i ett försök att locka dem till sporten. Ungefär tusen ungdomar som varit i Sverige i cirka ett år fick ett startkit med basutrustning och även en tvådagars intensivkurs i hockey. Ett mycket lyckat och uppskattat projekt. 2015 fick Sundin en hyllningstavla som sitter uppe vid Sollentunavallen där hans framgångsrika karriär började en gång i tiden.