Långfärdsskridskor


From the Blog


Långfärdsskridskor

Du var kanske ingen hejare på att varken spela hockey eller åka runt på isbanan på skolgymnastiken. Skulle du ändå vilja testa på att åka skridskor så kan långfärdsskridskor vara något för dig. Både utrustning och teknik skiljer sig från den vanliga skridskoåkningen på isbana. Att skrida ut på en blank sjö en fin vinterdag är en riktig fröjd. Njut av tystnaden där bara dina egna skär mot isen hörs. Det är äkta wellness.

Rätt utrustning

Långfärdsskridskor har en lite annan utformning än traditionella skridskor. Skenen är lägre så foten kommer närmare isen, det är något som gör det lättare att hålla balansen. Nu för tiden finns det flera bra märken som säljer långfärdsskridskor så det går lätt att hitta en skridsko som passar dig. Det lönar sig att köpa kvalitet eftersom skridskon är nästintill omöjlig att slita ut. Det är bara att slipa den när den blir slö. Till skridskon behöver du en pjäxa. Skridskon fungerar som en längdskida som fäster till skon med en bindning. Pjäxan som bör vara av telemarksmodell kan gärna vara lite mindre än en skidpjäxa så den sitter ordentligt på foten och ger stöd.

Ryggsäck viktigt

Att ha på sig en ryggsäck är viktigt och inte bara för att packa med sig matsäck och annat man kan behöva. Rätt packad med kläder i plastpåsar och fäst mot kroppen fungerar ryggsäcken som extra flytkraft om olyckan är framme och du hamnar i vattnet. Utan ryggsäcken kommer du att sjunka ner med vatten upp till hakan. Det gör det svårt att få fram isdubbar och kunna ta dig ur isvaken. Rätt packad kommer ryggsäcken att hålla dig flytande med vatten upp till midjan. Ryggsäcken bör vara i storleken 35–50 liter och placeras så att den får låg tyngdpunkt, tyngre saker placeras långt ner och nära ryggen. Viktigt att den också har både midjerem och grenband. I en ytterficka placeras räddningslina. Mindre barn som inte är simkunniga behöver ha flytväst på sig för att vara säkra.

Säkerhet är A och O

Eftersom långfärdsåkning på skridsko sker på frusna sjöar och vattendrag är det oerhört viktigt att alltid tänka på säkerheten. Även den is som ser stabil ut kan brista och då kan läget lätt bli kritiskt snabbt. Att hamna i iskallt vatten kan bli en chock som gör dig handlingsförlamad om du inte är förberedd. Det första du måste tänka på är att aldrig ge dig ut ensam. Hamnar du i vattnet kan det vara svårt att ta sig upp även för den som är erfaren. Det är då kompisens livräddningslina kommer väl till pass. Första prioritet är isdubbarna som du bär högt upp runt halsen. Träna att kunna lösa ut dubbarna med tjocka vantar och pröva att dra dig fram på isen för att se hur det känns. Den bästa modellen är den så kallade Hansadubben. Den har en smal spets som gör att det är lätt att få fäste i isen. Sen behöver du även en ispik, den fungerar som ditt känselspröt. Med den kan du snabbt undersöka isens kvalitet och tjocklek. Din sista nödvändiga säkerhetsutrustning är en livräddningslina. Alla i sällskapet ska ha varsin. Linan måste vara av ett sånt material att den löper ut lätt, en tyngd som gör att den kan kastas nytt och den måste kunna flyta. Det bästa är att testa på att ta sig upp ur en isvak under lugna och säkra förhållanden. Då är du väl förberedd den dagen olyckan är framme och kan lättare njuta av turen.

God tur!