Köpa skridskor – tips


From the Blog


Köpa skridskor – tips

I Sverige har vi en lång vinter så vad passar väl bättre än att utnyttja kylan till att ägna sig åt lite kul vintersport. Att åka skridskor är ett trevligt vinternöje som passar de flesta. Det krävs ingen speciell utrustning, förutom ett par skridskor då vill säga. För dig som tänker att åka bara några gånger per år duger det gott med ett par enklare skridskor men ska du åka mer så är det bäst att satsa på kvalitet. Det finns olika modeller och typer av skridskor så det kan vara bra att förbereda sig lite innan man beger sig till sportbutiken.

Hockeyrör eller piruetter

Vilken typ av skridsko du väljer att köpa beror mycket på hur du ska använda den. För en nybörjare kan ett par hockeyrör passa bra. De är snabba och lätta att manövrera med samtidigt som de är stabila och ger ett bra stöd till foten. Denna typ av skridsko passar utmärkt för barn att ha som första skridsko just för att den ger ett så bra stöd till fotleden. Den som vill göra hopp och piruetter behöver dock införskaffa ett par konståkningsskridskor som är konstruerade på ett lite annat sätt. De har en lite högre klack som ger en annan hållning. De har även de karaktäristiska taggarna fram som gör det möjligt att göra konster på isen. Taggarna används också till att ta fart med och ta sats med när det ska göras hopp. Den typen av skridsko är mer anpassad för erfarna åkare.

Justerbara skridskor till barn

En annan modell av skridsko är den som går att justera. Det är en skridsko som kan växa tillsammans med ditt barn i kanske 3–4 storlekar. Att köpa en sån typ av skridsko är perfekt för dig som har barn som åker några gånger per år och inte har så stora krav på passform och funktion. Då blir det en lägre kostnad per år som ditt barn kan använda skridskon. Se bara till att den är rätt justerad så att barnets fot inte kan glida omkring i skridskon, då försämras förmågan att åka kontrollerat. Annars är det mycket viktigt att köpa skridskor i rätt storlek. Speciellt konståkningsskridskor ska absolut inte köpas i för stor storlek. Det krävs perfekt passform för att kunna ha full kontroll på foten i alla konster. Hockeyrör ska inte heller köpas i för stor storlek. Om foten glider runt i skridskon tappar man kraft i skären. Om du tycker det är dyrt att köpa nya skridskor varje år till växande barn är det bättre att köpa begagnat eller att själv sälja på second hand-marknaden för att finansiera köp av nya.

Hård eller mjuk

Ett vanligt misstag många gör vid köp av skridskor är att köpa ett par som är för hårda. Är de för hårda kan det bli svårt att röra på foten och få till en smidig åkning. Hårdheten ska bestämmas utifrån hur tung man är. Desto tyngre person, desto hårdare modell ska man ha. Många köper till exempel för stora och hårda skridskor till sina barn. Då blir det för svårt att åka och det kan förstöra det roliga med skridskoåkningen.