Konståkningens historia


From the Blog


Konståkningens historia

En variant av skridskon har funnits sen forntiden och var då ett sätt att kunna transportera sig snabbt över frusna vattendrag. På den tiden tillverkades skridskon av ben som slipades och sen fästes på foten med läderremmar. Med det moderna järnbruket kom också nya metoder att kunna tillverka skridskor. Järnskenan gav helt andra möjligheter till att utveckla tekniken av åkandet. Skridskoåkning hade blivit en populär sysselsättning i Europa redan på 1700-talet och under 1800-talet utvecklades åkningen allt mer och det började även att arrangeras tävlingar och bildas klubbar. Även om de nordiska länderna var de som mest använde sig av skridskor i det dagliga livet så är det i England som den moderna konståkningen har sin vagga. Redan år 1742 hade världens första skridskoklubb bildats, Edinburgh Skating Club. På den där tiden var det endast herrar som ägnade sig åt konståkning. Först på 1890-talet tog de första kvinnorna plats på isen.

Plats i OS

Konståkning är den äldsta sporten i vinter-OS. Dock var den med som gren i ett sommar-OS första gången, närmare bestämt i London 1908 och sen ytterligare en gång i Antwerpen 1920. 1924 var det så dags för det första vinter-OS att gå av stapeln. Värdorten var Chamonix i franska Alperna och det tävlades i grenarna singel för herrar och damer samt paråkning. Först 1976 är det dags för nästa gren inom konståkning att antas av OS, i Grenoble tävlas det i isdans för första gången. 2014 när vinter-OS hölls i Sotji, Ryssland, antogs ytterligare en ny gren, en lagtävling där det tävlas i samtliga discipliner.

Sverige var ledande

Svenska konståkningsförbundet är ett av de äldsta specialförbund som vi har i Sverige. Det bildades redan 1914 och var då ett förbund tillsammans med hastighetsåkning. Konståkning har dock funnits i Sverige i organiserad form sen 1880-talet då Stockholms Allmänna Skridskoklubb bildades.

När konståkning utfördes på naturis var Sverige en ledande nation inom sporten. De främsta var Ulrich Salchow och Magda Julin. Ulrich Salchow är en legendar inom sporten och han har fortfarande rekordet i att vinna tio stycken VM-guld. Han har till och med ett hopp uppkallat efter sig, Salchow, eftersom att han var den första att utföra just det hoppet. På OS i London när konståkning hade sin premiär som olympisk gren vann han guld. Tyvärr fick han inte möjlighet att försvara sitt guld i OS 1912 som hölls i Stockholm eftersom att arrangörerna då valde bort konståkning.

Öst och väst

Från början var alla konståkare män men nu för tiden är sporten vanligast bland tjejer. I alla fall i den åldern innan det blir dags att tävla professionellt. I EM, VM och OS är fördelningen jämn mellan könen bland deltagarna. Konståkningen har haft stora aktörer från en rad olika länder. Under Kalla kriget var många duktiga åkare från USA och Sovjet eller någon av de andra öststaterna. Kampen på isen blev en del av kraftmätningen mellan öst och väst. I vinter-OS 2018 var medaljörerna till exempel från Japan, USA, Kanada och kanske lite otippat från Spanien. Tre av medaljerna gick till tävlande från det som kallades Olympiska tävlanden från Ryssland. Det var också den andra gången man tävlade i synkroniserad konståkning i lag.