Konståkning i Stockholm


From the Blog


Konståkning i Stockholm

Sporten där man åker skridskor på is och imponerar med piruetter och speciella steg, det är konståkning. Folk har utövat konståkning sedan 1800-talet och idag är det möjligt att gå på olika skridskoskolor runt om i världen även i Sverige och många av skolorna finns i Stockholm. Tycker man om att befinna sig på isen och åka skridskor så kan en bra ide vara att pröva på konståkning. Konståkning kan man börja med ung som gammal, det viktiga är att intresset för att lära sig finns. Eftersom det finns klubbar som erbjuder träning för både barn och äldre så är konståkning såklart en sport för de allra flesta. Vill man bli en riktigt duktig konståkare som drömmer om att en dag tävla i sporten på elitnivå så är det smart att börja med konståkning som barn. Såklart går det bra att börja med konståkning när som helst i livet en man bör inte börja med sporten innan man åtminstone är 3-4 år gammal men efter det så går det bra att börja med konståkning på en skridskoskola.

Det är möjligt att träna konståkning från nybörjarnivå upp till elitnivå, för den allra duktigaste. När man börjar träna brukar träningen vanligen vara en gång i veckan och gå ut på att man utför olika lekar på isen som på så sätt gör att man lär sig tekniken som kommer att behövas sedan när man är redo att lära sig betydligt svårare moment så som hopp och speciella steg för att sedan kunna börja tävla. För att få tävla måste man ha tagit alla skridskoskolemärken vilket brukar ta ungefär 2-3 säsonger men det kan också variera något beroende på hur mycket man tränar och ens ambitioner. Det är sedan också krav på att man har gjort grundtest i friåkning innan man får börja tävla i konståkning.

Stockholms konståkningsförbund

Stockholms konståkningsförbund är ett av de största förbunden i hela landet. 2010 när en stor inventeringen gjordes i distriktet så kunde man se att det fanns hela 3579 aktiva konståkare, både barn och äldre. Det innebär alltså att det inte alls är ovanligt att hålla på med konståkning i Stockholm. Vill man själv börja med konståkning så är det egentligen inte alls speciellt svårt att börja med det bara viljan finns att lära sig. Det finns konståkningsföreningar att vända sig till i centrala Stockholm men såklart finns det också föreningar i Stockholms förorter. Chansen att det finns en skridskoskola nära där man bor är alltså stor och nästan något man alltid kan förvänta sig ska finnas om man bor i landets huvudstad.

Stockholms konståkningsförbund

Kom ihåg att det alltid ska vara kul att lära sig och därför erbjuds det många skidskolor runt om i länet så att alla ska ha chansen. Det finns ingen åldersgräns för att lära sig vilket innebär att det aldrig är försent att bli en duktig konståkare. Däremot bör man inte påbörja sin träning innan man är 3-4 år. Alla kan träna konståkning då det erbjuds skolor för nybörjararen upp till elitnivå.