Konståkning en aktivitet för livet


From the Blog


Konståkning en aktivitet för livet

Konståkning är verkligen en fantastisk aktivitet som stärker kroppen på alla möjliga olika sätt. Rörelserna man utför gör också att man tränar både konditionen och uthålligheten samt stärker kroppens alla muskler. Letar man efter en effektiv träningsform som också är väldigt rolig att genomföra kanske man ska överväga att snöra på sig konståkningsskridskorna?

Man behöver inte bli ett proffs för att uppskatta alla fördelar denna vintersport ger och hur den faktiskt hjälper till i vardagen. Konståkning är en träningsform som stärker hållningen och därmed gör att man kan undvika att få ryggskador eller problem med en sämre hållning i framtiden. Dessutom kräver sporten en bra balans och ett starkt psyke då rörelserna i många fall är väldigt krävande.

Vilken utrustning behöver man

Oavsett om man är nybörjare eller en mer erfaren åkare är det några saker som man ska ha i åtanke och som är viktigt för att man ska ha en rolig upplevelse. Vilken utrustning som man använder har till exempel en stor betydelse för hur bekvämt och stabilt man åker på isen samt för hur trötta fötterna blir efter åkningen. På de flesta platser så tränar man inomhus men trots detta är det väldigt kallt så det är viktigt att man klär sig efter vädret för att man inte ska frysa. Om man är nybörjare är det också värt att använda någon form av skydd för att man inte ska skada knäna när man ramlar. Vilket såklart händer oftare i början innan man har tränat upp en bra balans och teknik.  Sedan har skridskorna en stor inverkan på hur man åker, hur skönt man åker samt hur fötterna mår efter träningspasset. Om man inte vet hur man ska hitta ett par anpassade och sköna skridskor rekommenderas det att man uppsöker en sportbutik eller en inriktad butik som säljer enbart utrustning och tillbehör för konståkare. Här kan de hjälpa till att välja rätt storlek och modell som underlättar åkningen och gör att man även åker mer stabilt och säkert. Det är viktigt att skridskorna man väljer sitter så nära fötterna som möjligt att de stramar åt eller trycker runt tårna och hälarna. Om man jämför dessa skridskor mot vanliga skridskor som används vid bandy eller hockey ser man direkt att skridskor för konståkning är utrustade med små piggar på framsidan av bladet. Detta kan verka lite omständligt i början om man är mer van vid att använda vanliga skridskor. Men när man har lärt sig tekniken märker man direkt att dessa piggar har avgörande betydelse för vissa rörelser och balansen under åkningen.

Vart man kan lära sig konståkning

De flesta kommuner har en ishall av något slag som erbjuder kurser för konståkning i olika nivåer och åldrar. Om man strävar efter att bli en riktigt duktig konståkare krävs det såklart år av träning och ju tidigare man börjar desto bättre är det även om det såklart aldrig är försent att följa sina drömmar. Det viktigaste är helt enkelt att man lägger det på den nivån som är bäst för än själv.  Konståkning är en krävande sport där man behöver ha en bra hängivenhet, styrka och kondition. Så ta en titt på vilka kurser som erbjuds i din kommun och börja stärka kroppen med hjälp av konståkning.

Vart man kan lära sig konståkning