Ishockey i Göteborg


From the Blog


Ishockey i Göteborg

Ishockey i Göteborg

Älskar du ishockey och vill spela eller titta på ishockey i Göteborg? Då är denna artikel till för dig. Men även till för dig som är nyfiken på hur ishockey funkar? Ishockey är en sport som spelas på en ishall med skridskor. Spelare använder hockeyklubbor för att skjuta iväg en platt hockeypuck på isen och in i ett mål. I slutet av den tilldelade tiden vinner laget med flest mål.

En populär sport

Ishockey är en mycket populär sport världen över. I USA och Kanada är hockey populärt både på högskolan och på professionell nivå. Hockey är en mycket snabb och spännande sport. Hockeyspelare åker skridskor i mycket höga hastigheter och stöter på varandra med stor kraft, men åker och hanterar pucken med stor färdighet. Kombinationen av skicklighet, hastighet, seghet och action har gjort hockey till en populär sport att titta på och spela.

Målet med hockey är enkelt: göra fler mål än motståndarlaget. Spelare får varken sparka in pucken i mål eller avsiktligt rikta in den med någon del av kroppen. Varje lag har fem spelare – tre forwards och två försvarare – plus en målvakt. National Hockey League-matcher fördelas över tre 20-minutersperioder. Om poängen är lika efter 60 minuter går spelet över till en övertid på fem minuter, där det lag som gör första målet vinner. Om ingen gör mål under denna övertid hålls en så kallad shootout tills en vinnare utses.

Det är en relativt enkel sport, men kan ibland till skillnad från fotboll vara svårare att komma igång med. Dels så finns det färre hockeyhallar dels så är det dyrare utrustning. Dessutom är det lättare att springa än att åka skridskor, som hockeyn kräver.

Göteborg och hockeyGöteborg och hockey

Göteborg är en fantastisk stad och hockeystad. Med stora kända hockeylag och grym sporthistorik så är det en av de städer där många hockeyspelare frodas. Frölunda HC som också kallas Frölunda Indians, är ett känt lag som spelar i SHL. Laget utmärktes i deras grönvita tröjor, men efter namnbytet till indians började man köra rött på hemmaplan och vita tröjor på bortaplan.

Västra Frölunda idrottsförening startade 1930 och hockeylaget 1944. Med stora framgångar till 1984 så knoppades den delen av och blev Västra Frölunda HC. I januari 1951 invigde man Ullevi hockeybana. Laget spelade i Div 1 och spelade mot bland andra Djurgårdens IF. Med en lång historik därefter under 70-talet (Elitserien), 90-talet med både bragder och förluster och sen 2000-talet där laget vann sitt andra SM-guld. Under 2015–2017 vann laget ett flertal Champions Hockey League (CHL) -serier och hela 5 SM guld.  Frölunda Indians ungdomslag är en av allra bästa i landet. Flera av ungdomslagen har vunnit alla serier som går att spela inom Sverigehockeyn. Många om inte flest, spelare som blivit handplockade av NHL kommer just från Frölunda och då är det fler än 70 som redan blivit handplockade. Det var kort om hockey och om ishockey i Göteborg. Hoppas att artikeln var intressant. Tack för att du tog dig tid att läsa igenom den.