Henrik Lundqvist


From the Blog


Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist föddes år 1982 den andra dagen i månaden mars, i orten Åre i Jämtland. Hans fullständiga namn är Björn Henrik Lundqvist. Henrik är känd som svensk ishockeymålvakt på professionell nivå. Just nu så spelar han i NHL med laget New York Rangers. Detta har han gjort sedan han blev draftad av dem år 2005. Henrik spelade som juniorspelare i klubben Järpens IF samt Rögle BK. Efter att ha spelat i både Jämtland och Skåne så flyttade han till Göteborg för att spela med Frölunda HC.

 

Det var en kort tid efter att han anlänt till Frölunda som Henrik draftades av hans New York Rangers. Han blev vald i den sjunde rundan som 205:te picken. Hans år i New York med Rangers har varit mycket lyckade för stjärnan. Det finns inte en enda annan svensk målvakt som i NHL har gått fler matcher utan att släppa in mål eller som har fler vunna matcher än Henrik. För den delen så finns det ingen annan än Lundqvist som bemästrat det i New York Rangers historia. Hela fyra gånger har Lundqvist deltagit i den årliga All Star matchen i NHL, detta var åren 2018, 2012 och 2011 samt 2009. Det var under säsongen som varade 2012 som Henrik vart utsedd till o vara hela NHL:s bästa målvakt, han vann då något som heter Vezina Trophy. Denna bemärkelse röstas fram av de alla olika NHL-klubbarnas direktörer. Henrik är förutom en elitidrottare även en far och make. Han har två döttrar med sin fru Therese Andersson, som han gifte sig med år 2011.

Utmärkelser

Henrik är en av Sveriges absolut högst rankade elitidrottare och har fått många utmärkelser både internationellt och nationellt under årens gång. Han har medverkat i 74 stycken landskamper med seniorerna samt 66 stycken landskamper med juniorkronorna. Han tog år 2000 en JVM brons medalj och år 2002 så tilldelades han pris som “Årets junior” inom den svenska hockeyn. Henrik har även två stycken SM-guld i bagaget, dessa tog han åren 2003 och 2005. Åren 2003 samt 2004 så vann han även VM-silver. Det var under VM-turneringen 2004 som Henrik utsågs till VM-turneringens bäste målvakt. Först när han medverkade i VM år 2017 så tog Lundqvist sitt första och hittills enda VM-guld. Han hade dock redan år 2006 tagit OS-guld med landslaget.

 

Ett silver i OS finns även i bagaget från 2014. Mellan åren 2003-2005 vann Lundqvist Honkens Trofé, ett pris som delas ut till SHL:s bäste målvakt efter varje säsong. 2005 som var hans sista år som spelare i SHL så tilldelades han både Guldhjälmen och Guldpucken. Efter sin första säsong i USA i NHL blev han en succé, han blev direkt uttagen till “NHL All Rookie Team”, detta var alltså år 2006. Henriks lag New York Rangers har ett eget internt MVP pris som går till säsongens mest värdefulle spelare i laget. Henrik har vunnit detta hela åtta gånger under sina år där. Han vann de första 7 av dem i rad, varje år mellan 2007 till 2013. Sedan vann han priset igen år 2016. Som tidigare nämnt så vann Lundqvist Venezia trophen år 2012, men han var förutom vinst året nominerad till utmärkelsen fyra gånger. Åren som han var nominerad var från 2006 till 2008 och sedan igen år 2013.