Elias Pettersson – En av dom största talangerna i ishockey


From the Blog


Elias Pettersson – En av dom största talangerna i ishockey

Den som är sportintresserad har säkert hört talas om Elias Pettersson, den som är hockeyintresserad har garanterat hört talas om denna supertalang som nu nyss fyllda 20 år har tagit steget in i världens bästa hockeyliga NHL och redan under sitt första år blivit överöst med superlativ men hur började det hela?

Elias är uppvuxen i Ånge utanför Sundsvall och redan som liten så föll han för ishockeyn och redan i sin första match som femåring lyckades han med konststycket att göra 3 mål och kärleken för spelet skulle snart förvandlas till talang och den talangen skulle föra honom på vägen till hans dröm att en dag spela i NHL. Historierna är flera från hans tidiga år i ishallen i Ånge där han spenderade den mesta av sin lediga tid med att träna in teknik och skott, bland annat har hans mamma berättat att en dag 2007 kom hon ner till ishallen men den var helt tom och hon tänkte var är min lilla grabb? Elias som inte ens var nio år gammal hittades i ett omklädningsrum sovandes med hela utrustningen på. Hans tränare i ungdomsåren har så klart en hel del att berätta och bland annat så har han sagt att redan som liten var hans teknik överlägsen dom andra och även om han var bara en liten kille på 1,50 så märktes det att hans spelsinne och teknik var längt före dom andra äldre killarna men framförallt pratar han om hans enorma vinnarskalle och om matcherna förlorades var Elias otroligt ledsen vilket påminner mig om en annan av våra största ishockeyspelare Peter Forsberg. Han hade säkert också en fördel av att som liten spela med dom lite större killarna och även om han var liten så var han väldigt orädd men framförallt är han är otroligt envis och aldrig ger upp vilket har gett tillsammans med all träning och talang en kombination som blivit svårstoppad inte bara i Sverige utan numer även i Amerika.

allsvenskan 2015 för Timrå

Efter att ha gjort debut på seniornivå i allsvenskan 2015 för Timrå så var det väl egentligen året efter som han slog igenom på den här nivån ordentligt med 41 poäng på 43 matcher samt 6 poäng på 3 matcher i slutspelsserien vilket inte var illa för en junior. Till säsongen 2017 till 2018 valde han att byta klubb till Växjö för att få chansen att spela i den högsta ligan och som han gjorde det, som nykomling i ligan så lyckades han vara den som fick ihop flest poäng av alla med sina 56 poäng, han var även bäst av alla med i + och – statistiken med sina +27, han gjorde 24 mål och med sina 56 poäng satte han nytt rekord för juniorer i antalet gjorda poäng under en och samma säsong, ett rekord som tidigare innehavs at Kenta Nilsson från säsongen 1975 till 1976 och i slutspelet fortsatte han visa framfötterna med sina 19 poäng varav 10 mål där 4 av dom målen var matchvinnande. Hans klubb Växjö vann slutspelet och Elias blev utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare och senare även utsedd till årets nykomling och årets forward av den svenska hockeyligan. Som junior mäkta med 75 poäng under sin debutsäsong på 57 matcher visar på hans otroliga talang och det kanske dröjer många år innan vi får se en så stor talang dominera i den svenska högsta ligan igen.

2018 skrev han på ett kontrakt med Vancouver Canucks

I maj 2018 skrev han på ett kontrakt med Vancouver Canucks och många ögon var riktade på han och frågan som många ställde sig var om han skulle kunna lyckats även i världens bästa liga NHL. Det är väl ännu för tidigt att säga om han kommer vara lika dominerande där som han var här hemma men starten har varit lovande och numera pratas det ishockey i staden Vancouver precis om på den gamla goda tiden när Sedinbröderna var som bäst och ledde laget till framgångar under flera säsonger dock utan att vinna den stora bucklan Stanley Cup men hoppet lever nu på Elias Petterssons axlar att leda laget till den åtråvärda titeln. Jag har haft nöjet att följa en del av hans matcher i Vancouver nu under hösten och måste säga att jag är otroligt imponerad av hans teknik och skridskoåkning och när jag ser han spela i NHL så känner jag samma tillfredställelse inombords som när jag lyssnar på en opera, läser en bra bok eller spelar ett bra spel eftersom det är helt enkelt en bra blandning av poesi och konst på is som man inte kan få för mycket av. Det finns vissa som har jämfört Elias Pettersson med den store Wayne Gretzky och frågan är om han kan bli lika bra som han var, kanske kan han komma någonstans i närheten av hans klass men ligan är idag mycket tuffare än förut så vi får se men hur som helst kommer det bli spännande att följa denna talang i framtiden och kanske kan det vara han som hjälper Vancouver till den efterlängtande Stanley Cup bucklan.