Åk skridskor på Amsterdams kanaler


From the Blog


Åk skridskor på Amsterdams kanaler

Holland är en stor skridskonation och de är kända för att ha fått fram skridskoåkare som slagit många rekord. De brukar också vara flitigt representerade på prispallen under stora mästerskap som OS, VM och EM. Det var i Holland som sporten växte fram och holländare är en stor del av skridskosportens historia så väl som nutid. Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att deras huvudstad Amsterdam vissa vintrar förvandlas till en helt enorm skridskobana när stadens alla kanaler fryser till is. Sommartid används stadens kanaler för transporter och kalla vintrar tar invånare och besökare på sig skridskor för att ta sig fram på kanalerna.

Världsberömda kanaler

Amsterdam är Nederländernas största stad och officiella huvudstad. Dock finns regeringen, parlament och ambassader i den något mindre staden Haag som då fungerar som faktisk huvudstad. Befolkningen i Amsterdam består till 50 procent av folk med utländsk bakgrund. Det ger staden en intressant mix av olika kulturer och den besöks varje år av många turister som vill uppleva den avslappnade atmosfären. Staden är också känd för sin blomsterprakt och vackra bebyggelse. De gamla kanalerna är världskända och de är även hem till tusentals husbåtar. Förr i tiden var kanalerna en viktig del av stadens infrastruktur. Idag är det ett viktigt kulturminne som lockar till sig besökare från hela världen. Då är det kanske inte konstigt att de används även vintertid för att locka till sig turister. Även invånarna i Amsterdam uppskattar att kunna ta en tur på skridskor på sina älskade kanaler.

Ovanligt med is

Detta populära fenomen att åka skridskor på kanalerna är dock någonting som inte går att njuta av varje år. Det krävs att temperaturen går under minusstrecket under minst tio dagar i följd för att kanalernas is ska räknas som säker. När det väl händer är invånarna i Amsterdam snabba på att dra på sig skridskorna och ge sig ut på en tur. Speciellt Prinsengracht, den längsta kanalen i Amsterdam, är populär för de som vill ta en lång tur och komma upp i höga hastigheter. Även Keizersgracht som är den bredaste kanalen i staden är populär. De frusna kanalerna lockar inte bara tills sig åkare utan också många åskådare som vill beskåda fenomenet och fotografera.

Viktigt med säkerhet

Innan man beger sig ut på naturis är det viktigt att man har kunskap om hur man åker säkert. Klä dig i varma kläder. En ryggsäck som är rätt packad och rätt placerad på ryggen ger dig extra flytkraft om du skulle gå igenom isen. Ryggsäcken bör vara packad med tyngre saker långt ner och en plastpåse med extrakläder och lite luft i som ger extra flytkraft. Ryggsäcken placeras högt upp och nära ryggen. Utan ryggsäck flyter man med vatten upp till hakan, då är det mycket svårt att ta sig upp ur en vak. Med rätt ryggsäck flyter man med vattnet i midjehöjd, dels skyddar det mot exponering av det kalla vattnet, dels går det lättare att kränga sig upp på iskanten och dra sig upp. Annan utrustning som är nödvändig är isdubbar och en ispik. Isdubbarna ska placeras högt upp på bröstet för att lätt kunna nås. Träna på att ta loss och använda isdubbarna med vantar på. Med ispiken känner du dig fram för att försäkra dig om att isen bär.

Viktigt med säkerhet